Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Lucullus szexcsakrája, avagy az ízek mágiája

 Lucullus szexcsakrája, avagy az ízek mágiája       

                                                                                            Harmonet 2011.07.08

                                                                                 

Lucullus neve hallatán először valószínűleg nem az európai területre honosított növények (őszibarack és cseresznye), a házinyúl, vagy az uralkodó bibliotékája jut eszünkbe, hanem pompás lakomái. A római nagypolgár színpompás látványt teremtett maga köré a lakomák fényűző helyszínén, ahol különleges ízekkel kápráztatta el Róma előkelő társaságát, minden érzéket gyönyörködtető, felejthetetlen élményt nyújtva vendégeinek.

Történt ez Kr.e 60-50. között, mikor is az étkezésre elsősorban mint az élvezet forrására tekintettek, s ezt párosították a luxus kényelemmel. Az asztalok három oldalához tett klinék (fekvő alkalmatosságok) mellett, félig fekve, félkönyökre támaszkodva kényelmesen eszegethették a legrafináltabb ételkölteményeket, míg az asztal negyedik oldalát az ételek szervizelésének hagyták szabadon. Ezzel egyidejűleg a teríték is változatosabbá vált:  egy-egy étkezéshez személyenként tizenkét darabból álló étkészletet, tálakat, kancsókat, tálcákat, csészéket, és keverő edényeket is használtak. Az étkezések között virágkivonattól illatozó vízzel telt kézmosótálat hordozott körbe egy szolga, hogy a következő fogáshoz már tiszta kézzel tudjanak hozzálátni a vendégek.

Szexcsakra - az élet élvezete
Az eddigiekből is világosan kiderül, hogy Lucullus szexcsakrája, vagyis  második csakrája igencsak jól működött. Ehhez a csakrához tartozik az érzékszervi funkciók közül az ízlelés, valamint a bőség, kreativitás, szexualitás, szaporodás, öröm, érzések, kapcsolatok, és nem utolsósorban ezt tartják Isten női megnyilvánulási formája, Shakti székhelyének is.

Ízlések és pofonok
Ízérzékelésünk egyéni, valaki sósabban eszik, valaki pedig az édeset szereti jobban. Oka van annak, hogy mikor kívánjuk a savanyút és van olyan korszakunk, hogy megőrülünk az erősért. Ugye nem lepődsz meg, kedves olvasó, ha azt mondom, hogy a különböző ízek más és más csakrához rendeltettek? Ez megmagyarázza, hogy miért épp azokat az ízeket szeretjük és melyik csakránkat szeretnénk ezáltal tudattalanul is erősíteni. Minden energiaközpontunkhoz más-más testrészek és szervek tartoznak, melyeket az adott csakra lát el energiával. A csakrákban érzések is vannak, melyekhez gondolatok társulnak - ezek minőségétől függ, hogy mennyire van blokkolva a csakra, és érzéseket, energiákat tárol éppen. A csakra, a testrészek, a szervek és a gondolatok, illetve az érzéseink mind-mind összefüggenek. Nem meglepő tehát, hogy az egyes energiaközpontokhoz tartozó ízzel befolyással tudunk lenni az adott csakrára és a vonatkozó egyéb testrészekre, érzelmekre is.

 

Az öt íz öt különböző csakrához tartozik
SÓS – 2. csakra
Hatással van:
a medence területére, az ivarszervek, a vese, a hólyag, a petefészek, a herék, a vér és nyiroknedvek működésére, biztosítja a kiegyensúlyozott hormonháztartást  
Érzések, melyeket old: örömtelenség, alárendeltség, félelmek, alacsony önértékelés, elfojtások, passzivitás, túlzott szexualitás, erőszakosság, agresszivitás, vágytalanság

 
ERŐS – 3. csakra
Mire hat? Derék, hasüreg, emésztési rendszer, gyomor, máj, epehólyag, lép, vegetatív idegrendszer  
Érzések, amelyeket old:  túlzott kontrollálás, nyugtalanság, türelmetlenség, elégedetlenség, erőtlenség, állandó önigazolás, saját személyiségünk elutasítása, depresszió, tunyaság

 
SAVANYÚ – 4. csakra
Mire hat?
Szív, mellkas, mellüreg, a tüdő alsó tájéka, bőr, a gerinc nyak és derék közötti része.
Érzések, melyeket old: szeretetlenség, sebezhetőség, szomorúság, közöny, érdektelenség, szenvtelenség, az elkülönültség érzete


KESERŰ – 5. csakra
Hozzárendelt testtájak és szervek: n
yak, tarkó, állkapocs, légcső, hörgők, nyelőcső, karok, tüdő felső tájéka
Érzések, melyeket old: ha az érzéseinket, gondolatainkat nem tudjuk kifejezni, dadogás, bűntudat, gyámoltalanság, bizonytalanság, túlérzékenység, ötlettelenség, túlzott racionalitás, amikor nem fogadjuk el a magasabb létezést


ÉDES – 6. csakra
Hatással van:
a kisagy, a központi idegrendszer, az arc, szem, fül orr működésére. 
Érzések, melyeket old: hirtelenkedés, feledékenység, elbizakodottság, együttérzés hiánya, manipuláció, értelmetlen álmodozások, melyeknek nincs gyakorlati jelentőségük

 

                                                                                                                                                                                                                   

                  02.jpg                                   

 

 Ezeknek az ismereteknek a birtokában mélyebben megismerhetjük önmagunkat, feltérképezhetjük testi-lelki folyamatainkat és tudatosan gyógyíthatjuk önmagunkat.

Akik pedig igazán elszántak és az abszolút tisztaságra törekednek, azoknak csak tiszta ételt ajánlott enniük. Ez alatt nem csak a vegetáriánus étkezés értendő. Egy bölcs mondás szerint amit eszel, azzá válsz.

Az indiai hagyomány szerint háromféle minőségű étel létezik, melyek befolyásolják tulajdonságainkat.


Szattva: a tisztaság és nyugalom
Radzsasz: kapzsiság, harag, lázas tevékenység
Tamasz:
tunyaság, tompaság


Szattvikus ételek:

  • teljes kiőrlésű gabonák, barna rizs, kukorica, szójabab, lencse, bab
  • friss zöldségek, például zeller, karfiol, cukkini, saláta, zöldbab, brokkoli, spárga
  • friss gyümölcsök: alma, őszibarack, narancs, banán, datolya, ribizli


Radzsasztikus ételek:

  • hal- és húsételek: csirke, pulyka, bárány, sertés, tojás
  • fűszerek: só, erős paprika, fekete bors, gyömbér, vörös- és fokhagyma, retek
  • élénkítőszerek, például kávé, tea, cukor, Coca-Cola, csokoládé, sör és bor


 Tamasztikus ételek:

  • borjú- és marhahús, hot-dog, kolbászok, felvágottak, szalonnák, szardínia
  • olajban-zsírban sült ételek, valamint a sóban és ecetben tartósított ételek
  • mindenféle rövidital és aperitif
  • inden állott, nem friss étel.


Mai világunkban kevés időt fordítunk az étkezésre és az elkészítésre. Szinte tudatosan kihagyjuk a főzés és az étkezés élvezetét, és ez valamelyest blokkolja a második csakra működését. Lucullus óta tudjuk: enni élvezet, a főzésben pedig a saját kreativitásunkat élhetjük meg. Az ízek érzékelésének hiányával távol kerülünk önmagunk megismerésétől. Jó tudni, hogy a cink segít az ízek újra megtalálásában.

Kanyurszky Katalin Tara
                                                                                                                                                          
 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


/img/picture/95/skype.png

+1 gomb


Facebook


LÉLEKSZERVÍZ ONLINE SKYPE TANÁCSADÁS

Online segítség

Levelezőlista